Home » Een voorrecht om in te leven

Een voorrecht om in te leven

Vele lezers (m/v) van de Haagwinde hebben nog wel Verkade-albums in huis, die gekoesterd worden vanwege de mooie plaatjes en teksten, vaak geschreven door dr. Jac. P. Thijsse. Twee van die albums springen eruit, omdat er grote platen in zitten en over diverse Nederlandse landschappen gaan. Dat zijn ‘Waar wij wonen’ uit 1937 en ‘Onze groote rivieren’ uit 1938.

Frans Beekman

 

Ed Buijsman uit Houten heeft zich vanaf 1982 bezig gehouden met de vraag waar die platen precies waren gemaakt en of die plekken nog terug te vinden zouden zijn. Hij deed dat in de jaren tachtig met een vriend toerend in een oude Renault 4. Na zijn pensionering pakte hij in 2018 dit project weer op en van die speurtochten verscheen in oktober 2022 een fraai boek.
Behalve over de platen zelf wordt in het boek aandacht geschonken aan de auteur Jac. P. Thijsse, de illustratoren vader en zoon Cornelis en Henricus Rol en ook Jan Voerman jr. Zij maakten tientallen aquarellen en pentekeningen, die door veel mensen zelfs apart werden ingelijst. De aquarellen in kleur maakte de albums zo aantrekkelijk in een tijd dat de kleurenfotografie nog op moest komen.
De titels van de platen waren soms duidelijk zoals ‘Ruïne Grubbenvorst’, maar ook wel vaag ‘Westerschelde’ of nog vager ‘Berken in de herfst’. Precies zulke berken komen voor op een olieverfschilderij van Cornelis Rol ‘Duinen bij Wassenaar’. Het albumplaatje van die berken is vermoedelijk in Meijendel gemaakt en is heel herkenbaar voor de wandelaars in dat gebied. Bij het zoeken naar locaties kreeg de auteur hulp van vele oudere natuurliefhebbers in heel Nederland.
Thijsse behandelt in ‘Waar wij wonen’ vooral het zuiden en midden van Nederland met aandacht voor Limburg, Gelderland en Utrecht. In ‘Onze groote rivieren’ gaat het over rivierlandschappen bij de Maas en IJssel, Waal en Rijn met als laatste plaat De ‘Beer’, dat na 1960 van de aardbodem verdween.

Naast elke plaat uit het album staat in het nieuwe boek een topografisch kaartje en een foto van de huidige situatie en soms een oude prentbriefkaart. Het is een plezier dit telkens op een dubbele bladzijde van het boek in oblong formaat te bekijken. Natuurlijk is het ook een nostalgische reis door het Nederland van ruim tachtig jaar geleden. De ondertitel is niet voor niets ‘Op zoek naar het verdwenen land van Thijsse’. Bij sommige natuurherstelprojecten is het zelfs een streefbeeld.
Dik van der Meulen, die werkt aan een biografie van Thijsse, schrijft in het voorwoord: ‘Een prachtige aanvulling op twee Verkade-albums’. Het boek is uitzonderlijk goed gedocumenteerd.

 

Uitvoering: 28 x 22 cm (oblong formaat), softcover, 170 pagina’s, volledig in kleur.
Verkrijgbaar: via de website thijsse.inzichten.nl Voor lezers van Haagwinde geldt tot half februari 2023 een speciale prijs van € 27.50. Dit bedrag is inclusief verzendkosten.