Home » NIEUWS » Groeninspiratie in de Geuzenwijk

Groeninspiratie in de Geuzenwijk

De werkgroep Groene Geuzen uit de Geuzenwijk in Scheveningen probeert de (zeer versteende) Geuzenwijk/Geuzenkwartier te vergroenen, met als doel de bevordering van lokale biodiversiteit en het versterken van de klimaatbestendigheid van de wijk

Deskundigen van de AVN hebben de werkgroep Groene Geuzen ondersteund bij het samenstellen van de ‘Groenspiratie Gids’, een acht pagina grote folder vol met vergroeningstips. Deze gids is een waardevol instrument dat inheemse flora en fauna identificeert die geschikt is voor de duingrond van de wijk. Met deze gids kunnen bewoners niet alleen hun eigen tuinen vergroenen, maar ook de straten, openbare ruimtes, gevels en daken van de buurt.

 

De gids is uitermate geschikt voor buurten en wijken die op zand zijn gebouwd. Er staan veel tips in om op deze grondsoort inheems te beplanten. Het Geuzenkwartier ligt best hoog en staat op zand, dit betekent dat het snel erg droog kan zijn voor planten. Daarnaast waait de ‘zoutige’ (zilte) wind vanaf zee het land in. Dit heeft een nadelig effect op de vochthuishouding van planten. Planten drogen sneller en makkelijker uit, want het zout in de zeewind onttrekt vocht aan de planten. In de folder staan robuuste plantensoorten die het goed uithouden in zo’n leefomgeving. De gids benoemt inheemse soorten: planten die van oorsprong al in onze streken groeien. Ze zijn de voedselbron van allerlei insecten. Insecten op hun beurt zijn weer voedsel voor andere dieren. Inheemse planten zijn dus belangrijk voor de gehele voedselketen en de soortenrijkdom, oftewel biodiversiteit.

 

Op 13 april organiseerde de werkgroep een ‘Groeninspiratiedag’ op het Sint Aldegondeplein om buurtbewoners te betrekken bij dit groeninitiatief. Tijdens deze dag is de gids uitgedeeld.

 

Als AVN zijn we ervan overtuigd dat dit initiatief niet alleen de Geuzenwijk zal verrijken, maar ook als voorbeeld kan dienen voor vergelijkbare projecten elders. Daarom willen we de Groenspiratie Gids graag met u delen. U kunt deze gids hier downloaden. U kunt de gids gebruiken om uw eigen buurt te vergroenen en zo bij te dragen aan de bevordering van biodiversiteit en klimaatbestendigheid.